Verloskundige Valerie: Verlof in tijden van Corona

Begin februari 2021 ben ik bevallen van mijn dochter Guusje. Ons 4e kindje, dus heb ondertussen al wat ervaring in het hebben van verlof. Maar verlof hebben in tijden van corona is toch wel andere koek.

Iedereen kent wel de uitspraken, lekker genieten van je verlof, goed uitrusten.  Maar bij je eerste zwangerschap gaat verlof vaak gepaard met de vraag, wat moet je toch allemaal gaan doen in al die weken thuis! Vaak is de kinderkamer al helemaal af en hoeft er niet veel meer geregeld te worden. Sommigen zwangeren zijn zelfs bang om zich te gaan vervelen.

Wanneer je met verlof gaat in een daarop volgende zwangerschap besef je pas hoe vrij dat verlof was van je eerste. Hoeveel tijd en ruimte er was om te relaxen, lunchen en shoppen met vriendinnen. Had je dat maar gedaan!

Hoe anders is het verlof nu in tijden van corona. In mijn eerste gedeelte van het verlof waren al mijn kinderen thuis van school, dus bestond de dag uit inbellen met verschillende juffen en kleien met mijn zoon die nog niet naar school ging. Op zich prima dat we een dagritme hadden, maar wat heb ik die koffie buiten de deur gemist!

Maar er zit ook wel een voordeel aan het hebben van verlof in tijden van corona. Er lijkt nu zeeën van tijd te zijn om thuis je ritme samen met je kind(eren) op te bouwen. Ook ben je na de bevalling niet zo druk met al het bezoek wat zich aanmeldt. Mensen begrijpen het nu ook als je je pasgeboren baby niet van hand tot hand laat gaat.

En in deze rust lijkt er voor jezelf ook meer ruimte om op te laden. Want vergeet zeker jezelf niet in de kraamperiode. Je bent druk met (borst)voeding, troosten en af en toe slapen. Maar je lijf wil graag tijd om de hormonen weer op orde te brengen, vitamines aanvullen en lichamelijk herstellen. Dus loop je lijf niet voorbij en zorg dat je als opgeladen moeder aan de box staat.

En voor de tussentijd wandel ik met de kinderwagen naar een koffie to go óf inmiddels weer op een terras. Daar laad ik pas echt van op!

Liefs Valerie