Prenatale screening

In de zwangerschap kunnen verschillende onderzoeken worden gedaan naar de gezondheid van het kindje.

In het eerste trimester kun je kiezen voor de NIPT en/ of de eerste trimester screeningsecho (ETSEO), in het tweede trimester kun je kiezen voor de 20-weken screeningsecho (TTSEO).

 

NIPT

Met de NIPT wordt onderzocht of er bij het kindje sprake is van Down, Patau of Edwardssyndroom, het is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 10 weken zwangerschap worden gedaan.

Klik hier voor meer informatie over de NIPT.

Video over de NIPT | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

 

 

Eerste trimester screeningsecho (13 weken echo)

Vanaf 1 september 2021 kunnen zwangeren een “eerste trimester screeningsecho (SEO)” laten uitvoeren rond de 13e week van de zwangerschap. Wij hebben de mogelijkheid om deze aan te bieden en uit te voeren op onze praktijk in Oudenbosch. Dit echo-onderzoek vindt plaats in de periode van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Dit onderzoek is onderdeel van een wetenschappelijke IMITAS studie.

Het doel van het eerste trimester SEO is om in een vroeg stadium te onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ernstige afwijkingen – zoals een open schedel of groot defect in de buikwand – kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt.

Het eerste en tweede trimester SEO hebben hetzelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Het verschil is dat het eerste trimester SEO eerder in de zwangerschap plaatsvindt. Hoewel het kind rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige (ernstige) afwijkingen wel te zien. Het komt regelmatig voor dat deze niet met het leven verenigbaar zijn. Als de echoscopist een afwijking vermoedt, kan de zwangere vroeg in de zwangerschap eventueel vervolgonderzoek laten uitvoeren. Ook heeft zij – vergeleken met het tweede trimester SEO – meer tijd om te bepalen wat ze met de uitslag doet. Bij het tweede trimester SEO zijn veel structu­ren (zoals het hart) verder ontwikkeld. Daardoor kan de echoscopist het kind meer in detail onderzoeken.

Het doel van de IMITAS studie is om meer inzicht te geven in de voor- en nadelen van het eerste trimester SEO. Daarbij wordt gekeken naar de uitkomsten van het eerste trimester SEO in Nederland en ervaringen van zwangeren en professionals. Want een vroege echo geeft de zwangere meer tijd voor vervolgonderzoek en om te bepalen wat ze met de uitslag doet. Maar aan de andere kant kan het eerste trimester SEO misschien ook zorgen voor extra onrust en onzekerheid.

 

Tweede trimester screeningsecho (20 weken echo)

De 20 wekenecho en de 13 wekenecho lijken veel op elkaar. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of het kind lichamelijke afwijkingen heeft.

Ook de tweede trimester screeningsecho (SEO) wordt in onze praktijk in Oudenbosch uitgevoerd. Je kunt de 20 wekenecho laten maken van week 18 tot week 21 van uw zwangerschap. Dus tot 21 weken en 0 dagen van uw zwangerschap. Het liefst wordt de echo gemaakt in week 19 van uw zwangerschap. Alleen speciaal opgeleide echoscopisten mogen een 20 wekenecho uitvoeren.

Je kunt laten onderzoeken of uw kind een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten. De echoscopist vertelt je meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen afwijkingen. Vervolgonderzoek is dan niet nodig. Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor uw kind betekent. Verder kunnen er ook “softmarkers” gezien worden, hier lees je wat dit zijn. Mochten we bijzonderheden zijn kan er gekozen worden voor een vervolgonderzoek, afhankelijk van wat er gezien is wordt er verwezen naar het Amphia ziekenhuis óf het Erasmus universitair medisch centrum. Er zal dan een geavanceerde structurele echo worden uitgevoerd (GUO) worden uitgevoerd.

 

Wil je meer informatie over bovenstaand echo-onderzoek, neem gerust contact met ons op of kijk op de onderstaande websites:

 

Informatie over het ETSEO

 Informatiebronnen voor zwangeren en hun partner: