Prenatale screening

In de zwangerschap kunnen verschillende onderzoeken worden gedaan naar de gezondheid van het kindje.

In het eerste trimester kun je kiezen voor de NIPT en/ of de eerste trimester screeningsecho (SEO), in het tweede trimester kun je kiezen voor de 20-weken screeningsecho (SEO).

 

NIPT

Met de NIPT wordt onderzocht of er bij het kindje sprake is van Down, Patau of Edwardssyndroom, het is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap worden gedaan.
De NIPT( niet-invasieve prenatale test) ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom. Zwangeren kunnen vanaf 1 april 2017 kiezen voor de NIPT, maar dat kan alleen als zij meedoen aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2).

Klik hier voor meer informatie over de NIPT.

Video over de NIPT | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

Video over de 13 wekenecho en 20 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

 

Eerste trimester screeningsecho (13 weken echo)

Vanaf 1 september 2021 kunnen zwangeren een “eerste trimester screeningsecho (SEO)” laten uitvoeren rond de 13e week van de zwangerschap. Wij hebben de mogelijkheid om deze aan te bieden en uit te voeren op onze praktijk in Oudenbosch. Dit echo-onderzoek vindt plaats in de periode van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Dit onderzoek is onderdeel van een wetenschappelijke IMITAS studie.

Het doel van het eerste trimester SEO is om in een vroeg stadium te onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ernstige afwijkingen – zoals een open schedel of groot defect in de buikwand – kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt.

Het eerste en tweede trimester SEO hebben hetzelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Het verschil is dat het eerste trimester SEO eerder in de zwangerschap plaatsvindt. Hoewel het kind rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige (ernstige) afwijkingen wel te zien. Het komt regelmatig voor dat deze niet met het leven verenigbaar zijn. Als de echoscopist een afwijking vermoedt, kan de zwangere vroeg in de zwangerschap eventueel vervolgonderzoek laten uitvoeren. Ook heeft zij – vergeleken met het tweede trimester SEO – meer tijd om te bepalen wat ze met de uitslag doet. Bij het tweede trimester SEO zijn veel structu­ren (zoals het hart) verder ontwikkeld. Daardoor kan de echoscopist het kind meer in detail onderzoeken.

Het doel van de IMITAS studie is om meer inzicht te geven in de voor- en nadelen van het eerste trimester SEO. Daarbij wordt gekeken naar de uitkomsten van het eerste trimester SEO in Nederland en ervaringen van zwangeren en professionals. Want een vroege echo geeft de zwangere meer tijd voor vervolgonderzoek en om te bepalen wat ze met de uitslag doet. Maar aan de andere kant kan het eerste trimester SEO misschien ook zorgen voor extra onrust en onzekerheid.

Wil je meer informatie over bovenstaand echo-onderzoek, neem gerust contact met ons op of kijk op de onderstaande websites:

Informatie over het ETSEO

 Informatiebronnen voor zwangeren en hun partner: