Gluren in een buik

Naast verloskundige ben ik sinds 2019 ook screeningsechoscopiste. Dit is een specifieke specialisatie als echoscopiste. Binnen de praktijk hebben we een prachtig echoapparaat staan. Dit zorgt ervoor dat we onze cliënten binnen onze eigen muren kunnen voorzien van hoogwaardige echo’s. Leuk nieuwtje: in juli van dit jaar krijgen we een spiksplinternieuw apparaat.

screeningsechoscopiste

Echo’s zijn voor veel mensen toch de meest bijzondere controle momentjes in de zwangerschap. Heerlijk om een beetje deelgenoot te mogen zijn van het aanstaande geluk. In de zwangerschap krijg je een aantal echo’s volledig vergoed. Hoeveel is afhankelijk van eventuele indicaties. Standaard krijgt elke zwangere een eerste vroege echo (+/- 8 weken) en een termijnecho (+/- 11 weken). De zogenaamde screeningsecho’s zijn een keuze, hier vallen de 13 weken echo (ETSEO) en de 20 weken echo (TTSEO) onder. Laagdrempelig maken wij aan het einde van der zwangerschap nog een echo om te zien wat de groei en de ligging van het kindje is.

 

Sinds 2019 maak ik 20 weken echo’s met heel veel plezier. Een belangrijke mijlpaal voor veel zwangeren en hun partners. Het blijft magisch om zo’n uitgebreid onderzoek uit te voeren bij een kindje van vaak nog geen 350 gram, wat ook nog eens in de meest onmogelijke houdingen kan liggen. Armpjes, beentjes, orgaantjes, een lip en nog heel veel meer…. alles is compleet aangelegd en hoeft alleen nog maar verder te ontwikkelen. Zo’n echo is dus een super spannend moment, maar ook heerlijk om weer even naar je kindje te mogen kijken.

13 weken echo (ETSEO) en de 20 weken echo (TTSEO)

De ETSEO wordt nu ruim een half jaar uitgevoerd. Met deze dertienweken echo is er een soortgelijke echo bijgekomen. Echter is een kindje nog geen 80 gram zwaar. Niet alles is al even uitgebreid zichtbaar als bij de twintigweken echo, maar ook hier is al super veel zichtbaar. Het geslacht bekijken is niet toegestaan. Dit voelt natuurlijk heel flauw, zeker als je weet dat ik mede-eigenaresse ben van pretecho&zo. Je moet je alleen voorstellen dat zo’n mini geslachtje echt nog lastig te beoordelen is. En als ik het bij de ene zwangere bekijk, moet het bij de andere ook. Resultaat is dan dat de echo niet meer draait om de gezondheid van het kindje maar om het geslacht.

 

Natuurlijk krijgen mensen ook mooie foto’s mee van hun aanstaande kleintje. Want hoe prachtig zijn kindjes met dit termijn! Heerlijk om de tijd te nemen om zo’n minimensje uitgebreid te bekijken. Gelukkig kan ik de meeste mensen geruststellen. Helaas niet altijd, bij bijzonderheden zullen we laagdrempelig verwijzen naar een gespecialiseerd ziekenhuis. We doen hiermee ons best zoveel mogelijk kindjes de beste start te geven. Soms is er ook wel eens echt slecht nieuws, vreselijk verdrietig… Dat soort momenten grijpt je als echoscopist natuurlijk ook erg aan. We doen ons best om mensen in zo’n geval ook door zo’n akelige tijd heen te slepen.

 

Al met al is het maken van echo’s, maar in het bijzonder screeningsecho’s, een prachtige taak in de verloskunde. Het is super spannend, verantwoordelijk, maar ook bevoorrecht werk en ik geniet ervan!

 

Liefs Loes en natuurlijk de andere echoscopisch actieve collega’s