Voorbereidingen

Voor je bevalling zijn er een aantal zaken die je geregeld moet hebben. Deze voorbereidingen zijn voor zowel de thuisbevalling als de poliklinische bevalling van toepassing:

  • Voorbereiding op je laatste weken zwangerschap, je bevalling en je kraambed
  • Je hebt, indien gewenst, een geboorteplan geschreven. Zorg dat dit in je envelop bij de zwangerschapskaart zit. Meer informatie over het geboorteplan krijg je voor 30 wkn zwangerschap tijdens een controle bij de verloskundige. Mocht je voorkeur hebben voor een badbevalling, geef dit bij ons aan. In zowel het moeder en kind Centrum als in Origine is het mogelijk om een kamer te reserveren (indien vrij) met een speciaal bad om in te bevallen. Geef dit aan tijdens het spreekuur.
  • Je hebt, indien gewenst, een cursus gevolgd tijdens de zwangerschap. Cursussen zijn er in allerlei vormen, bijvoorbeeld gedurende meerdere weken of in 1 hele dag, met en zonder partner, etc. Meer informatie over cursussen in de zwangerschap krijg je via het kraamcentrum waar je je hebt ingeschreven of vind je op hun sites, kijk eventueel ook bij links voor een overzicht van cursussen die in onze omgeving worden georganiseerd.
  • Je hebt je ingeschreven bij een kraamcentrum
  • Het kraampakket van de verzekering is in huis (wordt voor 34 wkn geleverd). Het kraampakket in zijn geheel onder het verhoogde bed (Dus niet uitgepakken)

Voorbereidingen Bevalling

Praktisch

  • Klossen onder het bed vanaf 37 weken ( vanaf 36 weken in de Thuiszorgwinkel lenen, worden zelfs gratis thuisgebracht als je ingeschreven bent bij de Thebe. Klossen zijn verkrijgbaar in 3 hoogtes, dus eerst even je eigen bed opmeten dan weet je welke je nodig hebt. Vanaf de grond tot de bovenkant van het matras moet het minimaal 75 cm zijn. Ook handig om even te kijken hoeveel je er nodig hebt, met bijvoorbeeld losse lattenbodems etc. Zijn klossen niet mogelijk, dan ophogen met bierkratjes, blokken hout etc. of ergens een 1 persoonsbed neerzetten waar je wel makkelijk klossen onder kan krijgen. In ieder geval moet het bed waarop je bevalt en waarop de controles in het kraambed gebeuren omhoog, dus zowel bij een thuisbevalling als bij een poliklinische bevalling! 
  • De matrasbeschermer uit het kraampakket mag op jullie matras gelegd worden voor als de vliezen zouden breken. Om het zweten op dit plastic zeiltje te beperken, kun je er een dik badlaken bovenop leggen. Anders is een waterdichte molton ook een goed idee (plakt veel minder).
  • 2 emmers (1 voor de vuile was en 1 om de vuilniszak in te doen)
  • Als de bevalling begint, zorg er dan voor dat de kamer waar je wil bevallen een temperatuur van 21-23°C heeft.
  • 2 metalen kruiken met goed afsluitende dop en kruikenzakken (controleer de rubbertjes van oudere kruiken op lekken. Deze rubbertjes zijn evt. nieuw te verkrijgen bij bekende babyzaken)
  • Goed licht, evt. een extra staande lamp erbij.
  • Vanaf 35 à 36 weken adviseren we je (ongeacht waar je wil bevallen) een tasje klaar te hebben, download hier je checklist.
  • Zorg voor voldoende voorraad, vries eventueel wat maaltijden in.
  • Test of je de maxicosi goed in en uit de auto krijgt. Soms is dit best lastig en je wil niet dat het kindje afkoelt na de bevalling doordat dit te lang duurt.

Cursussen

Bereid je goed voor en volg eventueel een leuke cursus. Klik op de button voor een greep uit het aanbod in onze regio, elke cursus heeft een andere insteek: van informatief, sportief of een momentje tot rust komen.

Cursussen bekijken

infoavond bevalling

Voor een goede voorbereiding volg je bovenstaande infoavond!