Voeding

Borstvoeding

Algemeen

Het is algemeen bekend dat borstvoeding de beste voeding is voor een baby. Borstvoeding zit vol met vitaminen, voedingsstoffen en antistoffen die je baby beschermen tegen ziekten. Ook zijn er aanwijzingen dat ook op langere termijn de borstvoeding preventief kan werken tegen onder andere obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. De voeding is goedkoop, hygiënisch, altijd beschikbaar en op de juiste temperatuur. Daarnaast heeft borstvoeding ook voordelen voor jou. Tijdens het drinken van je baby wordt er een hormoon gemaakt die ervoor zorgt dat je baarmoeder samentrekt en je minder bloedverlies hebt in de eerste weken na de geboorte. Het zorgt er tevens voor dat je sneller gewicht verliest en dus sneller op je oude gewicht bent.

Over het algemeen is de grootste zorg van aanstaande moeders of ze wel genoeg melk hebben en of hun baby wel genoeg eet. We kunnen je geruststellen; de productie van melk in je borsten past zich aan de behoefte van je kind aan. Een tekort aan melk komt maar heel weinig voor.

Borstvoeding is de eerste week wel wennen voor moeder en kind. Je wordt hierbij heel goed geholpen door je kraamverzorgster en door ons. De kraamzorginstellingen uit onze regio en wij zijn heel goed op de hoogte van alle nieuwe inzichten en wil je zelf er al meer over weten kun je bijv. kijken op www.borstvoeding.nl , er iets over lezen of een cursus volgen tijdens de zwangerschap. Deze cursusavonden worden  veelal gegeven door kraamcentra. Vraag bij je eigen kraamcentrum na of dit bij hen mogelijk is.

Allergieën en borstvoeding

Als er allergieën in de familie voor komen is het sterk aan te raden om borstvoeding te geven. Borstvoeding heeft een positief effect op de ontwikkeling en de uiting van een allergie: een kind met een aanleg voor allergie zal minder snel klachten (astma, eczeem, allergieën) ontwikkelen als het de eerste drie maanden borstvoeding heeft gehad. Nog beter is het om zes maanden volledige borstvoeding te geven. Komen er allergieën voor in de familie (één van de ouders, broers of zussen of eerder geboren kinderen) en het is nodig om kunstvoeding (bij) te geven dan is het belangrijk om hypoallergene voeding te geven.

 

Flesvoeding

De flesvoeding die in de Nederlandse winkels verkocht wordt, is van goede kwaliteit en is een acceptabel alternatief voor borstvoeding. Flesvoeding is verkrijgbaar in verschillende merken. De keus voor een bepaald merk kunstvoeding ligt bij jullie. Via het internet en folder materiaal kunnen jullie hier informatie over lezen.
Een baby met een aanleg voor een allergie kan allergisch reageren op gewone kunstvoeding.
Willen jullie graag dat jullie kindje flesvoeding krijgt of kan/mag je geen borstvoeding geven, zorg dan dat jullie voor de bevalling flesvoeding in huis hebben. Zorg er ook voor dat er flessen en spenen voor pasgeborenen in huis zijn. Let er op dat er op de flessen die je koopt vaak geen spenen zitten die voor pasgeborenen zijn. Je moet spenen in huis hebben voor baby’s van 0-3 maanden. Voor het gebruik dienen deze flessen en spenen uitgekookt te worden.