Anticonceptie

Als we je kraambed afsluiten, dan hebben we het ook altijd over hoe je weer met anticonceptie kunt beginnen en welke vorm van anticonceptie bij jullie past.

Tevens kunnen wij anticonceptie voorschrijven (de anticonceptiepil, mirenaspiraal, nuvaring, implanon). Je kan ook bij ons terecht voor het plaatsen en/of verwijderen van een spiraaltje of een implanon. Hieronder geven we je wat meer informatie over de verschillende soorten spiraaltjes.

Je kunt ook bij ons terecht voor anticoncepie, het plaatsen van een spiraal of implanon als je niet (recent) zwanger bent geweest.

 

Tarieven per Anticonceptiemiddel

OmschrijvingKosten
T-Safe koperspiraaltje€ 79,95
Multi-Safe short koperspiraaltje€ 79,95
Mirena spiraal€ 149,65
Kyleena spiraal€ 149,65
Plaatsen spiraal  
 
(Deze prijs is exclusief het spiraal.)
€ 77,85
Verwijderen spiraal  € 77,85
Implanon€ 129,60
Plaatsen Implanon

(Deze prijs is exclusief de implanon zelf.)
€ 77,85
Verwijderen Implanon€ 77,85
Nacontrole echo na plaatsen spiraal€ 46,58

 

 

Hormoonvrij en hormoonhoudende spiraal

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe en Multi-Safe short) en het hormoonspiraaltje (Mirena en Kyleena).

 

Hormoonvrij spiraal

Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraaltje als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Het T-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Het Multi-Safe short koperspiraaltje is ook zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Dit spiraaltje is wat kleiner en daardoor geschikt als alternatief voor de kleinere baarmoeder. Uiteraard kan je de beide spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langduriger en/of heviger menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies iets toenemen. Raadpleeg de T-Safe website voor een overzicht van de bijwerkingen. Het T-Safe spiraaltje kan je online bestellen. Het spiraaltje wordt kosteloos thuisbezorgd. Indien je aanvullend verzekerd bent en in aanmerking komt voor vergoeding door de verzekeraar dan dien je met een recept (dat via ons te verkrijgen is) het T-Safe spiraaltje af te halen bij de apotheek. Het T-Safe spiraaltje kost € 79,95.

 

Hormoonhoudend spiraal

Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van hormoon en doordat het spiraaltje een “vreemd voorwerp” in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong soms onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Er zijn twee verschillende soorten hormoonspiralen: de Mirena en de Kyleena. Het verschil zit hem in de grootte: de Kyleena is iets kleiner en geeft daardoor ook wat minder hormonen af. Beide spiralen zijn even betrouwbaar en geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard kan je de beide spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn vaak voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena of Kyleena voor een overzicht van de bijwerkingen. Het hormoon spiraaltje dien je met een recept (dat via ons te verkrijgen is) af te halen bij de apotheek of wij bestellen dit online voor je en laten het op de praktijk afleveren. Het Mirena of Kyleena spiraaltje kost ongeveer € 149,65. De kosten voor een spiraaltje zal je dus zelf moeten betalen, als je niet aanvullend verzekerd bent. Informeer bij je zorgverzekeraar in welke gevallen je vergoeding voor een spiraaltje krijgt.

 

Kosten plaatsing

De kosten van het plaatsen en voor het verwijderen van een spiraaltje worden door vrijwel alle zorgverzekeringen standaard vergoed. Indien je verzekering het niet vergoedt, zul je een factuur krijgen.

Plaatsen en verwijderen spiraal                                                            € 77,85

(Deze prijzen zijn exclusief het spiraal.)

Voor het maken van een afspraak kun je ons bellen op nummer 0165-312300 en dan zal onze assistente een afspraak voor je maken en een spiraaltje aanvragen of je een recept toesturen.

Voor de spiraalplaatsing bij ons weet je zeker dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren (twee paracetamol tabletten 500mg en) één ibuprofen in te nemen.

Een spiraaltje kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst. Indien je nog nooit of langer geleden bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap. Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last krijgen van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen.

 

Implanon

Anticonceptiestaafje Implanon NXT biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Je hoeft dus een lange tijd niet aan anticonceptie te denken. Het anticonceptiestaafje zit onzichtbaar in je bovenarm en is zo ontworpen dat het continu een lage dosis hormonen aan je lichaam afgeeft.

Bij het gebruik van het anticonceptiestaafje kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Sommige vrouwen vinden het prettig dat ze niet ongesteld worden en anderen vinden het juist vervelend. Bij 1 op de 5 vrouwen verdwijnt de menstruatie, maar bij hetzelfde aantal vrouwen treden herhaalde en/of langdurige bloedingen op.

Het staafje wordt door 1 van de verloskundigen geplaatst. Het is een korte, eenvoudige handeling van zo’n 30 seconden. Je ontbloot je arm en na een plaatselijke verdoving wordt het hormoonstaafje net onder de huid van je bovenarm ingebracht met behulp van een soort naald. Het hormoonstaafje zit nu onzichtbaar in je arm. Na 3 jaar wordt het anticonceptiestaafje weer verwijderd of vervangen. Of eerder natuurlijk, wanneer jij dat wilt. Na het verwijderen ben je direct weer vruchtbaar.

Kosten plaatsing zijn € 77,85.

Deze prijs is exclusief de implanon zelf (€ 129,60). De kosten voor het plaatsen worden door de meeste zorgverzekeringen vergoed, zo niet dan krijg je een rekening van ons of je zorgverzekering.

 

Nacontrole

Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, welke 4 – 6 weken na de plaatsing of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Dan bekijken we met de echo of het spiraal goed is geplaatst. Deze echo wordt niet door iedere zorgverzekering vergoed. De kosten voor deze echo zijn in dat geval € 46,58.

Neem contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

 

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

Wil je meer weten over anticonceptiemiddelen, kijk dan op www.anticonceptie.nl en / of www.anticonceptie.nl/veelgestelde-vragen/algemeen/na-bevalling/.