Zwangerschapsklachten

Hieronder staan veelvoorkomende zwangerschapsklachten op alfabetische volgorde.

(Bruine) Afscheiding

Tijdens de zwangerschap is het normaal om meer (dunnere) afscheiding te hebben. De oorzaak hiervan is dat je vagina tijdens de zwangerschap extra doorbloed is, waardoor er meer afscheiding is. Zolang je geen jeuk hebt, het niet vreemd ruikt en je geen pijn hebt is er niets aan de hand. Heb je ook last van andere klachten dan kan er sprake zijn van een (schimmel)infectie. Neem in dit geval contact op met je huisarts.

Bandenpijn

Vanaf het moment dat je baarmoeder gaat groeien komt er zeer veel spanning te staan op de banden (soort spieren) die de baarmoeder op haar plaats houden. Vooral de banden die langs de zijkant van je baarmoeder lopen kunnen pijn veroorzaken. Bandenpijn is een scherpe, stekende, zeurende pijn (het is dus geen pijn van komen en gaan, zoals bij weeën). De pijn is meestal te voelen in de liesstreek of rond de navel; met name bij bijvoorbeeld omdraaien in bed of bij het opstaan uit een stoel. Om je banden te ontlasten kun je je buik ondersteunen door een ondersteunende zwangerschapsbroek te dragen, bijv. een stepin of babybelt van Anita.
Na een lange dag werken of een drukke dag kun je best last hebben van je banden, een warm bad of douche of een warme kruik tegen de pijnlijke plek doen soms wonderen. Vaak neemt de pijn na een half uurtje rust en warmte af. Het hebben van bandenpijn is vervelend maar kan geen kwaad voor de zwangerschap.

Bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen klachten krijgen van de lage rug en het bekken, vaak uitstralend in de benen. Klachten van de stuit komen ook regelmatig voor. De klachten hebben veelal te maken met de mate waarop het bekken en de lage rug worden belast. Meestal verdwijnen de klachten na de zwangerschap maar, bij een kleine groep vrouwen ontstaan ze pas tijdens de bevalling of duren de klachten van voor de bevalling nog een tijd voort. De mate waarin de klachten na de bevalling optreden verschilt enorm.

Wanneer men bekkenpijn krijgt kan men hier  zelf al veel aan doen. Het belangrijkste advies is altijd: breng belasting en belastbaarheid met elkaar in evenwicht. Wissel periodes van (lichamelijke) activiteiten altijd af met periodes van rust. Weet dat de lage rug en bekken alleen tot rust komen wanneer je ligt! Ga dus een paar keer per dag een kwartiertje liggen. Hiermee geef je het lichaam meer gelegenheid te herstellen. Geef de zwaardere lichamelijke huishoudelijke en verzorgende karweitjes tijdelijk uit handen. Beperk lange werkdagen. Wissel regelmatig van houding, zit en sta nooit te lang achter elkaar. Ga twee keer per dag ongeveer 10 minuten ontspannen wandelen, blijf bewegen, inactiviteit leidt tot verder achteruit gaan van de spieren waardoor deze het bekken en de lage rug steeds minder kunnen ondersteunen.

Wanneer er ernstige klachten, bijvoorbeeld constant pijn, veel bewegingsbeperking of veel beperkingen van gewone alledaagse dingen (lopen, traplopen, bukken, zitten) optreden is het raadzaam hulp te zoeken bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met bekkenpijn.

Bloedneus

Door het hormoon progesteron worden je bloedvaten wat slapper en dunner. Bovendien heb je meer bloed in je lichaam.

Deze beide factoren zorgen ervoor dat je wat sneller een bloedneus kunt krijgen als je zwanger bent, Dit kan zomaar spontaan optreden en is volkomen onschuldig.

Bloedverlies

Als er sprake is van bloedverlies tijdens het eerste trimester van de zwangerschap dan brengt dit veel onzekerheid met zich mee, er bestaat vaak angst dat de zwangerschap misschien zal eindigen in een miskraam. Bloedverlies in de zwangerschap kan echter vele andere oorzaken hebben: Innesteling van het vruchtje, bloeding na bijvoorbeeld sporten, inspanning of vrijen,(inwendige) aambeien etc.

Als er sprake is van bloedverlies dan is het raadzaam om contact met ons op te nemen. Wij zullen dan door middel van vragen stellen bepalen of verder onderzoek nodig is en/of informatie geven en je hierin verder begeleiden.

Brandend Maagzuur

Ongeveer 70% van de zwangere vrouwen krijgt last van brandend maagzuur. De klachten nemen vaak toe naarmate de zwangerschap vordert. In het eerste trimester (de eerste veertien weken) ligt de oorzaak met name in de verandering van de hormoonhuishouding, waardoor de spier tussen de maag en slokdarm de maag minder afsluit. Naarmate de zwangerschap vordert speelt de omvang van de baarmoeder een steeds grotere rol. De baarmoeder zet steeds sterker uit en oefent daardoor een toenemende druk uit op de maag. Het maagzuur uit de maag kan hierdoor naar boven worden gedrukt en in de slokdarm en keel terechtkomen.

Het aanpassen van eet- en drinkgewoontes en van bepaalde activiteiten helpen brandend maagzuur te beperken. Een aantal tips om brandend maagzuur te verhelpen zijn: niet te gekruid eten, niet te vet eten, drink minder koffie en koolzuurhoudende dranken. Melkproducten binden het maagzuur en zorgen dat je hier minder last van hebt. Zorg er ook voor dat je niet met een lege maag naar bed gaat maar eet iets voor het slapen. Je kan de zwaartekracht wat helpen doordat je hoofdeinde van je bed een beetje omhoog zet. Wil dat allemaal niet helpen dan zijn er nog medicijnen die er voor zorgen dat het maagzuur gebonden wordt en het niet kan oprispen. Bij de drogist en apotheek zijn veel zelfzorgmiddelen/medicijnen (bijv. Rennies) te koop die kunnen helpen tegen maagzuur. Lees bij gebruik van deze middelen goed de bijsluiter en neem nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid.

Duizeligheid

Als je zwanger bent kun je eerder duizelig zijn dan als je niet zwanger bent. De oorzaak hiervan is vrijwel nooit ernstig. Het kan zijn dat je een lage bloeddruk hebt, of wisselingen in de bloeddruk. Dit zie je vaak bij lang staan of juist heel snel opstaan na bukken of zitten. Een andere oorzaak kan zijn dat het bloed wat minder makkelijk terug stroomt naar het hart doordat de grote baarmoeder in de weg zit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je op je rug ligt, merk je dit op ga dan op je zij liggen.

Zorg dat je tijdens je zwangerschap geen maaltijd overslaat (en neem zo nu en dan een tussendoortje), een lage of sterk wisselende bloedsuiker kan namelijk ook de reden zijn van je duizeligheid. Zorg dat je altijd iets te eten en te drinken bij je hebt voor het geval je niet lekker wordt. Een andere reden van duizeligheid kan bloedarmoede ofwel een lage ijzergehalte (Hb) in je bloed zijn. In de meeste gevallen is hiervan geen sprake. Wij controleren bij iedere zwangere standaard twee keer het ijzergehalte. Daarnaast kan er bij klachten extra gecontroleerd worden.

Harde Buiken

Harde buiken ontstaan door het onwillekeurig samentrekken van de baarmoeder. Harde buiken worden veroorzaakt doordat de baarmoeder wordt geprikkeld. Bijvoorbeeld omdat je druk bent geweest of omdat de baarmoeder hard groeit. Ook een onverwachte beweging zoals omdraaien in bed, of opstaan, kan de baarmoeder prikkelen tot hard worden.  De mate waarin harde buiken bij iemand voorkomen is erg individueel. De één heeft vanaf de 20e zwangerschapsweek iedere dag regelmatig harde buiken terwijl de ander met 40 weken nog geen harde buik heeft gehad. Zolang de harde buiken geen regelmaat hebben en niet pijnlijk zijn, is het niet erg. Ze kunnen wel erg vervelend zijn. Bij twijfel kun je altijd met ons overleggen.

Harde buiken nemen af door bijvoorbeeld een warme kruik tegen je buik aan te houden of door een warm bad/douche. Als je veel harde buiken hebt dan kan dit een teken zijn dat je te druk bent en dat je het rustiger aan moet doen. Probeer in dit geval meer rust te nemen.

Misselijkheid

Misselijkheid is de meest gehoorde klacht in de zwangerschap. De klacht uit zich voornamelijk in de ochtend, maar het kan ook zijn dat je de hele dag misselijk bent. Over het algemeen begint de misselijkheid rond de zesde zwangerschapsweek. De oorzaak van misselijkheid moet je voornamelijk zoeken in je hormonen, met name het HCG-hormoon. Het HCG wordt vanaf het begin geproduceerd, maar bereikt z’n top rond de 10e week, hierna neemt het af tot de 16e week, Met deze afname gaat meestal een afname van het misselijke gevoel gepaard.

Je kunt de misselijkheid (soms) onder controle houden door, voordat je opstaat, een licht ontbijt te nemen met bijvoorbeeld crackers en een kopje thee. Ook rust is belangrijk. Eet kleine hoeveelheden gespreid over de dag en neem geen sterk gekruide maaltijden. Ook koolzuur en koffie kunnen de misselijkheid verergeren. Helpt dit niet voldoende kun je ook bij de apotheek of drogist homeopathische middelen kopen, of via de huisarts medicatie voorgeschreven krijgen.

Moeheid

Bijna iedereen voelt zich in meer of mindere mate moe in de zwangerschap. Dit is normaal, probeer zodra het kan eraan toe te geven, door bijvoorbeeld eerder naar bed te gaan, of misschien ’s middags te slapen.  Zelden is bloedarmoede de oorzaak van je moeheid. De oorzaak ligt eerder op het niveau van de ontwikkeling van je kindje. Als je bedenkt wat er allemaal in je lichaam gebeurt dan kan het bijna niet anders dan dat je moe bent. De groei en ontwikkeling kost energie. Je kunt een multivitamine gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor zwangeren. Het kan je net even wat extra’s geven tijdens de zwangerschap.

Obstipatie

Bij verstopping of obstipatie heb je een moeizamere stoelgang. De ontlasting is harder dan normaal en het kost meer moeite om deze kwijt te raken. Als het erg hard is geworden kan het zelfs pijn doen.  De oorzaak hiervan is vaak gelegen in het feit dat in je zwangerschap je darmen trager werken onder invloed van hormonen en verminderde activiteit. Een glas lauw (gekookt en afgekoeld) water op je nuchtere maag kan al helpen om de darmen in beweging te krijgen. Het is belangrijk om de hele dag voldoende te drinken, en neem ook regelmatig wat extra water tussendoor. Verder kun je letten op vezelrijke voeding zoals volkoren producten, roggebrood, rauwe groenten en fruit. En neem wat meer lichaamsbeweging. Producten zoals Activia, Lactulosesiroop, Stimulance en Colon Clean kunnen ook goed helpen. Pas wel op dat je met deze middelen de darmen weer niet overprikkeld, dit kan harde buiken veroorzaken.

Plassen

Gedurende de zwangerschap zul je merken dat je vaker naar de wc moet om te plassen. Dit is een heel normaal verschijnsel in de zwangerschap. In de 1e maanden van de zwangerschap moet je veel plassen door de stijging van het progesteron gehalte. Later in de zwangerschap wordt het vele plassen veroorzaakt door het feit dat de blaas niet zoveel ruimte meer heeft. Ongewild urineverlies komt in de zwangerschap ook regelmatig voor. Het wordt veroorzaakt doordat de sluitspier verslapt is door het zwangerschapshormoon en, later in de zwangerschap, doordat de blaas van zijn plaats wordt gedrukt door de groeiende baarmoeder.

Doordat de blaas veranderd van positie en en urine een andere zuurgraad heeft ben je als zwangere ook extra gevoelig voor een blaasontsteking. De klachten die hiermee gepaard gaan kunnen anders zijn dan buiten de zwangerschap. Bij onderbuiksklachten, drukkende pijn bij het plassen, constante aandrag, of andere klachten in de onderbuik is het raadzaam om altijd even een plasje te laten checken bij de huisarts.

Rugpijn

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van rugpijn. Een deel van de klachten is te verklaren door de verandering in hormonen. Door deze verandering zorgt dat spieren en gewrichten slapper worden. De belasting van deze gewrichten en spieren kan te veel worden waardoor je klachten kunt ontwikkelen. Verder kunnen rugklachten veroorzaakt worden door een verkeerde houding of door overbelasting. Het is belangrijk dat je goede schoenen draagt en dat je op je houding let. Zorg ervoor dat je een rechte rug hebt en dat je geen holle rug maakt door je buik naar voren te buigen. Denk verder bij het tillen dat je vanuit je benen tilt en niet vanuit je rug.

Slapende Handen

Veel zwangere klagen over slapende handen en soms pijnlijke tintelingen in hand of onderarm, vaak ’s nachts of ’s morgens. Er zijn ook zwangeren die er bij de dagelijkse werkzaamheden veel last van hebben. De klachten worden veroorzaakt door vochtophoping in een tunneltje in de onderarm, waar de pezen en een zenuw van de hand en vingers doorlopen. Het vocht in dit tunneltje zorgt ervoor dat de zenuw bekneld raakt en dit geeft klachten als tinteling, of verminderde kracht in de hand. Dit noemen we het carpale tunnelsyndroom genoemd.

Je kunt proberen de klachten te verminderen door een aantal keer per dag (zeker voor het slapen gaan) 10 minuten met je hand in warm water vingeroefeningen te doen. Soms verminderd dit de klachten. Ga niet op je zere hand liggen en leg die arm bijvoorkeur iets hoger bijv. op een kussentje te leggen. De pols fixeren kan ook helpen, polsbeschermers die bij het skaten gebruikt worden helpen vaak goed. Let hierbij wel op dat je polsen in een mooie rechte lijn staan. Na de bevalling verdwijnen de klachten meestal volledig, al kan dit wel enkele maanden duren.

Spataderen en Aambeien

Spataderen en aambeien komen veel voor in de zwangerschap. Beide worden veroorzaakt door het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat de wanden van de bloedvaten verslappen en de klepjes die in de aderen zitten (en ervoor zorgen dat het bloed niet terug kan stromen in de benen) niet zo goed meer werken. Doordat de vaatwand verslapt kan het vat gaan uitzetten. Spataderen kunnen op je benen, in je liezen maar ook op je schaamlippen zitten.

Spataderen kunnen jeuken maar ook pijn doen. Zorg ervoor dat je je benen wat omhoog legt tijdens het slapen en dat je na een dag werken je benen omhoog legt. Een koud kompres tegen een spatader kan de pijn ook verzachten. Worden de spataderen steeds erger geeft dit dan aan tijdens het spreekuur. Steunkousen kunnen nodig zijn.

Bevinden de spataderen zich op of rond je anus dan noem je dit aambeien. Tegen aambeien kun je zalf of zetpillen kopen bij ons of bij de drogist. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende drinkt en dat je voldoende vezels gebruikt die ervoor zorgen dat je ontlasting zacht blijft. Door harde ontlasting en door hard persen kunnen de aambeien erger worden.

Vocht Vasthouden

Licht oedeem (vocht vasthouden) is normaal in de zwangerschap. Vooral als het warm weer is of als je veel zit kunnen je enkels flink zwellen. Zolang je bloeddruk normaal is, kan oedeem geen kwaad. Het is vervelend en soms zelfs pijnlijk, maar je hoeft je er geen zorgen over te maken.

Het kan helpen de benen wat omhoog te leggen, drink voldoende water of thee zonder suiker. Gebruik geen vochtafdrijvende medicijnen (ook geen homeopathische).

Bij plotselinge toename van het vocht is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige. Het kan zijn dat je bloeddruk toch gestegen is. Vooral als je ook andere klachten hebt, zoals hoofdpijn of een misselijk gevoel, moet je de bloeddruk laten controleren.