Leefstijladviezen

Kinkhoestvaccinatie zwangere vrouwen

Vanaf 2019 krijgen zwangere vrouwen de mogelijkheid zich te laten vaccineren tegen kinkhoest. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd. Een goede manier om pasgeboren baby’s tegen kinkhoest te beschermen is om vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik te geven. Voor meer informatie verwijzen we je naar Rijksvaccinatieprogramma.nl.

Roken

Iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid. Dat roken ook schadelijk is voor het (ongeboren) kindje is echter ook een feit. Nicotine en koolmonoxide passeren namelijk de placenta en komen zo bij de baby terecht. Dit betekent voor je kindje minder bloedtoevoer en daardoor minder zuurstof. Hierdoor heb je grote kans op een achterstand in de groei en ontwikkeling. Ook is er een verhoogde kans op vroegtijdig loslaten van de placenta, vroegtijdig bevallen of een hoge bloeddruk, met alle gevolgen die daar weer uit voortkomen. De zwangerschap is een prachtige aanleiding om te stoppen met roken, het liefst samen met je partner. Voor een kindje is een rokerige omgeving ook slecht, in het eerste levensjaar vergroot het de kans op wiegendood. Op onze praktijk is informatie aanwezig over stoppen met roken, tevens zijn er verschillende instanties die kunnen helpen bij het stoppen met roken. Kijk bijvoorbeeld eens op de website www.stivoro.nl/babyfit.html.

Vakanties

Als je tijdens de zwangerschap op vakantie gaat is het raadzaam om de zwangerschapskaart mee te nemen. Het is belangrijk om gezond te blijven eten en drinken. Let op de versheid van de voeding en drink in het buitenland bij voorkeur niet uit de kraan. Je lichaam kan anders reageren op voedsel in het buitenland, wees bedacht op misselijkheid en diarree. Ga je vliegen, vraag dan voor alle zekerheid na tot welke zwangerschapsduur je mag vliegen. Het vliegen is op zich niet schadelijk. Er bestaat een wat grotere kans op trombose bij lange vluchten, het is daarom voor elke vlucht van belang dat je voldoende drinkt en tijdens de vlucht af en toe wat beweging krijgt.

Zonnebank

Er wordt enige voorzichtigheid aangeraden bij zonnen en zonnebankkuren. Dit heeft onder andere te maken met de aanleg van meer pigment in de huid, hierdoor kun je ‘zwangerschapsmasker’ krijgen . Deze worden na de zwangerschap vaak wel wat lichter, maar verdwijnen zeker niet helemaal. Het is dan ook raadzaam om, ook in de zomer, niet zonder bescherming te zonnebaden.

Schadelijke stoffen en straling

Probeer in de zwangerschap zoveel mogelijk contact met de volgende stoffen te vermijden: verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen, chemicaliën (zoals foto ontwikkelvloeistoffen) en lasergames. Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend.
Is een röntgenonderzoek tijdens de zwangerschap noodzakelijk, vermeld dan duidelijk dat je zwanger bent. Soms kan het onderzoek uitgesteld worden tot nu je bevalling en anders kan de baarmoeder afgeschermd worden.

Werk

Werk waarin je blootgesteld wordt aan trillingen (vrachtauto’s, landbouwmachines), ioniserende straling (straling van radioactieve stoffen), chemische stoffen of infectierisico’s is niet bevorderlijk voor de gezondheid tijdens de zwangerschap. Dit geldt ook voor fysiek zwaar werk, zoals veelvuldig tillen, trekken, duwen of dragen. Als je met zulke werkomstandigheden te maken hebt, overleg dan met je werkgever. Deze moet het werk aanpassen en je eventueel ander werk aanbieden.

Kattenbak

Bij het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin is het belangrijk handschoenen te dragen. In uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Zie verder toxoplasmose onder het tabblad voeding in de zwangerschap

Sport

Contactsport wordt na de 16e zwangerschapsweek afgeraden, in verband met het risico dat een ander je in je buik raakt. Verder is sporten tijdens de zwangerschap gezond. Probeer niet je conditie te verbeteren, maar behoud van conditie is prima. Het is normaal dat sporten soms wat zwaarder is en dat het uithoudingsvermogen wat is verminderd tijdens de zwangerschap.