Adviezen
Op deze pagina vind je adviezen over voeding en levensstijl wanneer je zwanger bent.
Op deze pagina vind je adviezen over voeding en levensstijl wanneer je zwanger bent.
Zorg ervoor dat je tijdens de zwangerschap gezond en gevarieerd eet. Eet niet te vet en wees zuinig met suiker en suiker producten.
Tijdens de zwangerschap kun je een multivitamine preparaat gebruiken naast je voeding. Let er op dat het een multivitamine preparaat is dat speciaal is voor zwangeren. De hoeveelheden vitaminen zijn dan aangepast op de zwangere en het heeft bijvoorbeeld een aangepaste hoeveelheid vitamine A, D en foliumzuur.
Toxoplasmose is een infectieziekte die je heel onopgemerkt kunt oplopen en wordt veroorzaakt door de toxoplasmose parasiet. Je wordt er niet echt ziek van. Meer dan de helft van de mensen is ooit met deze parasiet in aanraking geweest. Wie ooit besmet is geweest, heeft antistoffen aangemaakt en kan niet nogmaals besmet raken. Een besmetting in de zwangerschap kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind en moet je dus proberen te voorkomen. De parasiet bevind zich in de uitwerpselen van (jonge) katten. Ook kan de parasiet in (half) rauw vlees en in ongewassen groente en fruit zitten. Als je eten klaarmaakt zorg er dan voor dat je groente en fruit goed wast. Zorg er verder voor dat andere voedingswaren niet in contact komen met rauw vlees. Door vlees goed te doorbakken dood je een eventueel aanwezige parasiet. Zorg verder voor een goede hygiëne door regelmatig je handen te wassen, met handschoenen in de tuin te werken en in de zwangerschap de kattenbak niet te verschonen.
Ook Listeria is een bacterie die je ongemerkt op kunt lopen. Een ongeboren baby kan hierdoor wel ziek worden. De bacterie kan voor afwijkingen aan het kind zorgen, maar ook voor een vroeggeboorte. De bacterie komt voor in kazen die gemaakt zijn van rauwe melk. In de Nederlandse supermarkten zijn er maar weinig kazen die gemaakt zijn van rauwe melk. Je kunt de kazen herkennen aan de term ‘ au lait cru’, die op de verpakking moet staan. De zachte kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk kun je zonder probleem gebruiken. De bacterie kan ook zitten in andere rauwe producten zoals groente, vlees, kip en vis die langer bewaard zijn in de koelkast. Koop producten liever vers. Door verhitting en koken dood je de bacterie. Dus iets wat je na verhitting op eet kan geen kwaad. Restjes salade of producten die je niet kunt verhitten kun je beter niet bewaren en op eten.
Vitamine A is onder andere belangrijk voor je ogen en goede ontwikkeling van botten en tanden. Te veel vitamine A is echter schadelijk voor het ongeboren kind, wees dus zuinig met het gebruik hiervan. Veel vitamine A zit in orgaanproducten zoals lever, maar ook in de producten die van lever zijn gemaakt zoals leverworst, paté en hausmacher.
Grote hoeveelheden cafeïne kunnen leiden tot een verhoogde kans op een miskraam en groeivertraging. Een veilige dosis voor zwangeren is 300 mg per dag. Daarom wordt aangeraden niet te veel koffie, cola, thee en energydrinks met cafeïne te drinken. Cafeïne komt ook in de borstvoeding terecht en kan de baby onrustig maken. Voorbeelden van 300 gr cafeïne: 3 koffie en 1 thee óf 2 koffie, 2 thee, 1 cola óf 2 koffie en 3 thee.
Vitamine D zorgt voor een goede botopbouw van het kind. Volwassen maken zelf voldoende vitamine D als ze regelmatig buiten komen. Verder levert de voeding ook vitamine D (boter, bak/braadvetten, vlees, vette vis etc).
Het voedingscentrum is van mening dat het niet mogelijk is om de hoeveelheid vitamine D die tijdens de zwangerschap extra nodig is met de voeding op te nemen Om die reden wordt aangeraden tijdens de zwangerschap 10 microgram extra te gebruiken, door bijvoorbeeld een multivitamine speciaal voor zwangeren te gebruiken.
Alcohol verhoogt de kans op een spontane abortus, vroeggeboorte en lager geboortegewicht. Hoe meer je drinkt hoe meer risico. Het is niet bekend tot welke hoeveelheid alcohol de baby geen gevaar loop, vandaar het advies om helemaal géén alcohol te drinken in de zwangerschap en borstvoedingsperiode.
Heeft u vragen over andere voedingsstoffen/ middelen, vraag ze gerust op het spreekuur.