Zwanger in Corona tijd

Jeetje er waren heel wat leukere onderwerpen geweest om onze blogpagina mee te starten. Maar helaas is dit toch het onderwerp waar wij ons de afgelopen tijd enorm mee bezig hebben gehouden. En wat voor jou als zwangere heel wat minder leuke dingen met zich meebrengt.

Vanaf half maart hanteren wij al het landelijk bepaalde Coronaprotocol, dit houdt zoals de meeste weten kortweg in; minder controles en alleen naar al je echo-onderzoeken. Heftig want wij snappen ook dat je in je zwangerschap uitkijkt naar alle controle momentjes, en nog veel meer naar de momenten om samen even te mogen kijken. Dit is nu even allemaal anders, het is stil op de praktijk. Geen kindjes die gezellig meekomen, geen gezellig kletsende zwangeren in de wachtkamer en geen partners die ongeduldig mee zitten te wachten op een echo. Niks van dat alles…..

En dan hebben we het nog niet over de kraamtijd. Als je dan na al die maanden eindelijk je kindje vasthebt wil je hem of haar toch aan heel de wereld laten zien! Nu gaat dat in veel gevallen via beeldbellen of het raam…. Wij komen meestal maar een keer langs in je kraambed om ook hiermee zo weinig mogelijk contactmomenten te creëren. Een verjaardag, een vakantie of een etentje kan je wel weer ergens inhalen. Maar al die kostbare momentjes in je zwangerschap en je kraambed niet. Kortom lieve zwangeren we leven echt heel erg met jullie mee!

Ikzelf maak zowat alle 20 weken echo’s in onze praktijk, een belangrijke mijlpaal in je zwangerschap. De allerlastige maatregel is voor mij persoonlijk dus ook wel dat de zwangeren hier nu moederziel alleen naartoe moeten komen. Zo naar om een iemand met zo’n beginnend buikje, nog twijfelachtig of vaak ook nog helemaal geen leven voelend, zenuwachtig naar binnen te moeten roepen voor zo’n enorm spannende echo. Ik hoop echt met heel mijn verloskundig hart dat dit niet al te lang meer hoeft, en natuurlijk tot die tijd is beeldbellen en filmen helemaal prima natuurlijk!

Ook achter het geslacht van het kindje komen nu heel veel mensen alleen. Vaak schrijf ik het geslacht nu op een briefje, zodat mensen dit speciale moment toch samen beleven… Omdat wij in dezelfde ruimte als Pretecho&zo werken hebben wij eventueel ook genderreveal producten ter beschikking, daar maken mensen soms gebruik van. Maar natuurlijk was het mooiste geweest om het te horen terwijl je lekker van je kindje aan het genieten was. Tja het is even niet anders…..

Voor sommige zwangeren levert het gelukkig ook wel wat voordelen op, minder verplichtingen, niet onhandig proberen dat wijntje te omzeilen (als je zwangerschap nog niet bekend is), en laten we eerlijk zijn sommige kraamvisite kan je de eerste weken ook wel gestolen worden ?. Voor heel veel zwangeren is het, daarnaast eigenlijk ook best wel heel goed om eens even verplicht een stapje terug te doen. Laten we ons daar aan vasthouden en natuurlijk het aller positiefste; dat wondertje dat ondanks alles wat er “buiten” gebeurt gewoon lekker doorgroeit… Hou vol!

 

Liefs Loes